Kiełbasa wiejska tuchowska zdobyła III miejsce w finale 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie!
|Zakończyły się zmagania najlepszych producentów żywności w Małopolsce. Dwudniowy wielki finał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku zgromadził na krakowskim Kazimierzu producentów żywności, ekspertów, kucharzy i przede wszystkim – smakoszy!
Weekend upłynął w Krakowie pod znakiem małopolskich produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Na placu Wolnica pojawili się zwycięzcy lokalnych półfinałów tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Można było skosztować wyśmienitych potraw i przypomnieć sobie smaki dań, których receptura przetrwała pokolenia. Przez dwa dni nad placem Wolnica unosił się aromat tradycyjnej kuchni.
Plebiscyt dla publiczności cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Było z czego wybierać! Producenci zaprezentowali prawie 60 produktów i potraw. W kategorii „Ekologiczne przysmaki” zwyciężył razowiec lipnicki z masłem ziołowym z Gospodarstwa Ekologicznego Andrzeja Wnęka z Lipnicy Murowanej. Smakosze „Tradycyjnych specjałów” wybrali sernik jurajski z Piekarni „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego. W kategorii „Smakołyki z legendą” zwyciężył filet śledziowy po wiejsku z firmy „Krak – Marfish” z Poskwitowa. Zdaniem publiczności „Jak u mamy” smakowała zupa ziemniaczana z kurdybankiem ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Andrychowa.
W pokazie gotowania „na żywo” triumfowała pierś z gęsi zatorskiej z buncem przygotowana przez Restaurację Villa Toscana z Nowego Targu.
Podniebienia konkursowego jury podbiła w tym roku kozina z sosem miętowym z Gospodarstwa Agroturystycznego Magdaleny Zygmunt z Juraszowej, zdobywając Grand Prix konkursu „Małopolski Smak”. Tuż za nią znalazł się sernik jurajski z Piekarni „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego”. Trzecie miejsce przypadło kiełbasie tuchowskiej z zakładu Masarskiego „Amigos” z Burzyna.
Stoisko Zakładu Masarskiego AMIGOS z Burzyna na półfinale 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie
W niedzielę największym zainteresowaniem cieszył się ogromny kocioł pełen gorącej zupy. Jej zapach przyciągnął na plac Wolnica rzesze smakoszy. Tegorocznym poczęstunkiem była zupa z fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, dziesiątego małopolskiego produktu zarejestrowanego w Unii Europejskiej.
Finałowe zmagania prowadził duet w składzie Robert Karpowicz i Anna Cieślak. Na scenie też sporo się działo! Zagrali artyści związani z Małopolską. W sobotę: Iwkowska Orkiestra Dęta, Halio Band, Leliwa Jazz Band i Przystanek Mrówkowiec. W niedzielę – Ewelina Maciaś z zespołem, Quartet Klezmer Trio, Hanka Wójciak i gwiazda wieczoru – zespół Krzywa Alternatywa.
Na kolejną edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku trzeba poczekać do przyszłego roku. Już dziś zapraszamy natomiast na krakowski Rynek Główny, gdzie podczas Targów Bożonarodzeniowych w grudniu można będzie zaopatrzyć się w małopolskie smakołyki.
Źródło: Wrota Małopolski