Gomółka Jolanty Kramarczyk zdobyła I miejsce na Agropromocji!
|Posypały się wyróżnienia i nagrody za przysmaki kuchni tradycyjnej, z których słynie Małopolska. Wczoraj (9 września) można ich było skosztować na odbywającym się w ramach „Agropromocji 2012” XII konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo-Smaki regionów”.
Na konkurs zgłoszono wiele produktów, przygotowywanych według przepisów przekazywanych zgodnie z tradycją z matki na córkę. Obecni byli przedstawiciele firm, przedsiębiorstw (restauracji, karczm), właściciele gospodarstw agroturystycznych, koła gospodyń wiejskich, miłośnicy regionalnej i tradycyjnej kuchni. Nie zabrakło również reprezentantki naszego obszaru – JOLANTY KRAMARCZYK!
Jury w składzie dwóch niezależnych komisji, po degustacji produktów, wybrali najlepsze!
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego, podkategoria: produkty mleczne, I nagrodę zdobyła Jolanta Kramarczyk za GOMÓŁKI
A oto krótki opis GOMÓŁEK z „Przewodnika kulinarnego po Pogórzu” wydanego przez Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju:
„Na dawnych weselach wiejskich nikt nie słyszał o plackach czy ciastkach – za największy przysmak uchodziły właśnie gomółki. Tłuste i słone, doskonale nadawały się na przekąskę do piwa. Przygotowane na wesele gomółki, szybko znikały ze stołów, panował bowiem zwyczaj, że goście je nie tylko jedli, ale i zabierali do domów jako prezent dla dzieci. Gomółki były również przygotowywane w Wielkim Tygodniu i zanoszone w Wielką Sobotę do kościoła do poświęcenia razem z innymi produktami, które miały się później znaleźć na stole wielkanocnym, takimi jak: jaja, kiełbasa, chrzan.”