Prołziok i Gomółka pozytywnie ocenione przez Radę ds. Produktów Tradycyjnych
|We wtorek 7 maja 2013 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego w Krakowie odbyło się posiedzenie Rady ds. Produktów Tradycyjnych, podczas którego rozpatrywane były wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wnioski dotyczące pięciu produktów tradycyjnych wytwarzanych w regionie tarnowskim oraz brzeskim zostały pozytywnie ocenione przez Radę.
Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju z Tuchowa zaprezentowało dwa produkty:
• Prołzioki – pochodzące z Kowalowej placki pieczone na blasze. Swoją nazwę zawdzięczają dodawanej do nich sodzie oczyszczonej, zwanej na Pogórzu Ciężkowickim „prołza”. Prołziok produkowany jest przez Jolantę Kramarczyk z gospodarstwa agroturystycznego WIMIKA w Kowalowej (gmina Ryglice).
• Gomółki kowalowskie – pochodzące również z Kowalowej, nieduże, ususzone serki z dodatkiem mięty. Gomółki produkowane są przez Jolantę Kramarczyk z gospodarstwa agroturystycznego WIMIKA w Kowalowej.
Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” z Iwkowej zaprezentowało trzy produkty:
• Kukiełka uszewska – podłużne pieczywo z charakterystycznym splotem dwóch wałków ciasta na górze. Kukiełka uszewska produkowana jest w piekarni państwa Gałęziowskich w Uszwi (gmina Gnojnik)
• Imbirówka iwkowska – napój alkoholowy z dodatkiem imbiru, podawany na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Imbirówka iwkowska jest dostępna w restauracjach na terenie Iwkowej (Bacówka „Biały Jeleń”, Zajazd Zyga, Restauracja Belanka)
• Susorki iwkowskie – mieszanka suszonych i podwędzanych owoców: jabłek, gruszek oraz śliw, przygotowywanych w tradycyjnych suszarniach opalanych drewnem liściastym. Susorki iwkowskie są dostępne u producentów na terenie gminy Iwkowa.