NABORYInformacje o naborach, terminy i dokumenty

Gomółka kowalowska Najlepszym Produktem Ziemi Tarnowskiej!

30 lipca 2013 roku komisja Konkursu na „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2013” odwiedziła osoby i gospodarstwa agroturystyczne, które zgłosiły swoje uczestnictwo w tegorocznej edycji konkursu i dokonała oceny poszczególnych produktów. Na tej podstawie wypracowany został ostateczny werdykt komisji oraz lista laureatów konkursu, w dniu 7 sierpnia br. zatwierdzona na posiedzeniu Zarządu Powiatu Tarnowskiego.

Miło nam poinformować, że z terenu LGD Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju zwycięzcą w kategorii produkt żywnościowy – produkt regionalny została „Gomółka kowalowska” – Jolanty i Mariusza Kramarczyków z Kowalowej! Serdecznie gratulujemy!
Dodatkowo w kategorii produkt żywnościowy – napój regionalny wyróżnienie otrzymał „Syrop z kwiatów czarnego bzu” również Jolanty i Mariusza Kramarczyków.

Warto dodać, że 7 maja 2013 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego w Krakowie odbyło się posiedzenie Rady ds. Produktów Tradycyjnych, podczas którego rozpatrywane były wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Wnioski dotyczące pięciu produktów tradycyjnych wytwarzanych w regionie tarnowskim oraz brzeskim zostały pozytywnie ocenione przez Radę.
Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju z Tuchowa zaprezentowało wtedy dwa produkty:
• Prołzioki – pochodzące z Kowalowej placki pieczone na blasze. Swoją nazwę zawdzięczają dodawanej do nich sodzie oczyszczonej, zwanej na Pogórzu Ciężkowickim „prołza”. Prołziok produkowany jest przez Jolantę Kramarczyk z gospodarstwa agroturystycznego WIMIKA w Kowalowej (gmina Ryglice).
Gomółki kowalowskie – pochodzące również z Kowalowej, nieduże, ususzone serki z dodatkiem mięty. Gomółki produkowane są przez Jolantę Kramarczyk z gospodarstwa agroturystycznego WIMIKA w Kowalowej.

Wyniki konkursu na „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2013”

Komisja Konkursu na „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2013” pracowała w składzie:
1. Mirosław Banach – Wicestarosta Tarnowski – Przewodniczący Komisji
2. Jacek Hudyma – członek Zarządu Powiatu Tarnowskiego
3. Józef Lazarowicz – członek Zarządu Powiatu Tarnowskiego
4. Alina Bagińska – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego
5. Marcin Pałach – przedstawiciel Małopolskiej Organizacji Turystycznej
6. Eugeniusz Tadel – przedstawiciel Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
7. Jan Czaja – przedstawiciel Tarnowskiej Organizacji Turystycznej

W kategorii produkt turystyczny – agroturystka komisja przyznała:
– I miejsce – Gospodarstwo agroturystyczne „Chatka Włóczykija„ – Adam Gancarek
– Wyróżnienie – Gospodarstwo agroturystyczne „Gajówka Jamna” – Eleonora Witkowska

W kategorii produkt żywnościowy – danie regionalne komisja przyznała:
– I miejsce: „Kluski Kudłate„ – Grażyna Chmiel
– Wyróżnienie: „Siuśbak” – Koło Gospodyń Wiejskich Wola Rzędzińska
– Wyróżnienie: „Strząska Siedliszowska” – Koło Gospodyń „U Tatara”

W kategorii produkt żywnościowy – produkt regionalny:
– I miejsce – „Gomółka kowalowska” – Jolanta i Mariusz Kramarczyk
– I miejsce – „Ciasto Fasolowe” – Lokalna Grupa Działania „Dunajec-Biała”

W kategorii produkt żywnościowy – napój regionalny:
– I miejsce – „Czarna kawa zbożowa” – Koło Gospodyń Wiejskich – Wola Rzędzińska
– Wyróżnienie – „Syrop z kwiatów czarnego bzu” – Jolanta i Mariusz Kramarczyk

Wręczenie nagród laureatom nastąpi 25 sierpnia br. podczas XV dożynek Powiatu Tarnowskiego, które odbędą się w Radłowie.

Źródło: powiat.tarnow.pl