Prołziok i Gomółka kowalowska oficjalnie Produktami Tradycyjnymi!
|Informujemy, że 19 sierpnia 2013 r. zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, po przekazaniu wniosków przez Marszałka Województwa Małopolskiego prołzioki i gomółki kowalowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
We wtorek 7 maja 2013 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego w Krakowie odbyło się posiedzenie Rady ds. Produktów Tradycyjnych, podczas którego rozpatrywane były wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wnioski dotyczące pięciu produktów tradycyjnych wytwarzanych w regionie tarnowskim oraz brzeskim zostały pozytywnie ocenione przez Radę.
Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju z Tuchowa zaprezentowało dwa produkty:
• Prołzioki – pochodzące z Pogórza Ciężkowickiego placki pieczone na blasze. Swoją nazwę zawdzięczają dodawanej do nich sodzie oczyszczonej, zwanej na Pogórzu Ciężkowickim „prołza”. Prołziok produkowany jest przez Jolantę Kramarczyk z gospodarstwa agroturystycznego WIMIKA w Kowalowej (gmina Ryglice) oraz Mieczysława Solarza z gospodarstwa agroturystycznego Paryja w Ołpinach (gmina Szerzyny).
• Gomółki kowalowskie – pochodzące z Kowalowej, nieduże, ususzone serki z dodatkiem mięty. Gomółki produkowane są przez Jolantę Kramarczyk z gospodarstwa agroturystycznego WIMIKA w Kowalowej.