NABORYInformacje o naborach, terminy i dokumenty

Prołziok nagrodzony w Nawojowej

Laureaci konkursu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” święcą triumfy poza granicami powiatu. Prołziok – nierówny placek oraz gospodarstwo agroturystyczne z Jamnej zostały nagrodzone na Międzynarodowej Wystawie Rolnicza Agropromocja w Nawojowej, podczas której odbyła się XI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W Nawojowej prezentowało się blisko 400 firm z branży rolniczej. Można było spróbować również produktów regionalnych: potraw, nalewek i przetworów. Jury oceniało również produkty zgłoszone na konkurs. Bezkonkurencyjny okazał się tutaj „Prołziok – nierówny placek” przygotowany przez Jolantę i Mariusza Kramarczyków z gospodarstwa „Wimika” w Kowalowej. Jury chwaliło jego smak „przypominający wspomnienie dzieciństwa, w którym babcie i mamy piekły go na blasze”. Prołziok wywodzi się z biednej galicyjskiej, staropolskiej kuchni, pieczony był gdy zabrakło chleba z mąki na blasze z dodatkiem sody, która na Pogórzu nazywana była prołzą stad nazwa placka – prołziok.


Prołziok oraz inne produkty regionalne – laureaci tegorocznej edycji Konkursu na Najlepszy Produkt Ziemni Tarnowskiej – będą promowane w Gdyni na stoisku powiatu tarnowskiego podczas imprezy ”Dary ziemi i … Europa od Kuchni”, promującej regionalne wyroby oraz rękodzieło. Impreza ta ma zasięg ogólnopolski i międzynarodowy i stanowi rozpoczęty w 2001 r. cykl prezentacji kultury i tradycji krajów należących do Unii Europejskiej, w którym prezentowane są „od kuchni” dary ziemi, tradycje muzyczne, artystyczne i kulinarne kolejnych wybranych w danym roku członków unii.