Wielkanocny Małopolski Smak
|Wielkanocny Małopolski Smak organizowany przy okazji Targów Wielkanocnych na Rynku Głównym w Krakowie jest świąteczną odsłoną Małopolskiego Festiwalu Smaku – największej w Małopolsce imprezy kulinarnej, która co roku odbywa się w miastach Małopolski: Krakowie, Tarnowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu a od zeszłego roku również w Miechowie.
Kraków, Rynek Główny 26-29 marca 2010 r.
Świąteczny kiermasz jest doskonałą okazją, żeby po raz kolejny posmakować Małopolski, a także zrobić świąteczne zakupy na wielkanocny stół.
Przez cztery dni na stoiskach producentów żywności z całej Małopolski prezentowane będą świąteczne dania i produkty tradycyjne, charakterystyczne dla okresu Świąt Wielkiej Nocy. Będzie można kupić m.in.: żurek wielkanocny na serwatce, zupę chrzanową, wielkanocne jaja serwowane na różne sposoby, smakowite wędliny: kiełbasę wiejską, szynkę z pieca, krakowską suchą, myśliwską, pieczywo oraz wiele innych regionalnych świątecznych przysmaków. Nie zabraknie również wielkanocnych ciast, takich jak mazurki, piaskowe baby i kulebiaki.
Na straganach pojawią się także miody, nalewki i wszystko co niezbędne do przygotowania wielkanocnych wypieków i dań.
Na kiermasz zapraszamy od godz. 10.00 do 20.00.
Scenariusz otwarcia Targów Wielkanocnych:
Sobota, 27.03.2010r.
Godz. 11:45 wyjazd z pod Urzędu Miasta Krakowa i przejazd na Rynek Główny wraz z gośćmi oraz dziećmi biorącymi udział w akcji „Kraków wspiera UNICEF” i przejście na estradę
Godz. 12:00 otwarcie Targów i akcji „Kraków wspiera UNICEF” przez Prezydenta Miasta Krakowa prof. Jacka Majchrowskiego
Godz. 12:10 otwarcie Małopolskiego Wielkanocnego Smaku przez Marszałka Województwa Małopolskiego
Godz. 12:15 Spacer po Targach zaproszonych gości
Godz. 12:20 rozpoczęcie akcji pod nazwą „Kraków wspiera UNICEF – Reszta w Twoich Rękach”
Godz. 13:30 występ zespołu Teatr Tańca „Dzieci Krakowa”
Lista wystawców Wielkanocnego Małopolskiego Smaku:
Piekarnia i cukiernia „Burek” S. C. – Baranki, baby, mazurki, kulebiaki, ciasta
Zakład Mleczarski „Mlek-Bog” – Żurek wielkanocny na serwatce
Pasieka Wędrowna „Burnat” – Miody, niezbędne do wypieków mazurków wielkanocnych
Ferma M. W. Tobowscy – Jajka
Zakład Masarski „Mądry” – Szyneczka, kiełbaski do koszyczka
Piekarnia „Złoty Kłos” S. j. – Babka wielkanocna, mazurek wielkanocny
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Miechowie – Artykuły mleczarskie niezbędne do przygotowania wielkanocnych wypieków i dań
Zakład Przetwórstwa I Obrotu Artykułami Spożywczymi „Tarsmak” Sp. J. – Krem chrzanowy, sos tatarski, sos czosnkowy, majonez
Masarnia Krakowska Sp. z o. o. – Kiełbasa wiejska, szynka z pieca, krakowska sucha, myśliwska
Gospodarstwo Agroturystyczne „U Kazika” Kazimierz Łątka – Wyroby wędliniarskie i owocowo-warzywne, nalewki, domowe pieczywo
PPUH Tłocznia „Maurer” – soki
Gospodarstwo Ekologiczne Adam Susek – Warzywa, owoce, jajka, przetwory
Piekarnia Podłęże Adam, Kazimierz & Franciszek Pieprzyca – Wypieki wielkanocne
Restauracja „Laguna” – Żurek wielkanocny, mazurki i baby