Zastosowanie miodu w kuchni!
|Przez wiele tysięcy lat miód był doceniany w Polsce jako dodatek do potraw i napoi. Lepki słodki produkt to wyjątkowy efekt pracy pszczół, niedocenionych owadów.
W daniach wytrawnych najlepiej sprawdzi się miód gryczany ze względu na swój wyrazisty smak natomiast miód rzepakowy oraz akacjowy doskonale sprawdzi się do deserów. Słodkie desery z miodami delikatnymi to połączenie idealne.
W kuchni możemy wykorzystać miód na wiele sposobów. Jednym z przykładów wykorzystania miodu w kuchni są dressingi do sałatek. Dodanie miodu do marynaty do mięs, sprawi, że mięso będzie bardziej aromatyczne i soczyste. Miód często wykorzystywany jest w kuchni orientalnej jako składnik sosów np. do kurczaka słodko-kwaśnego. Następnym przykładem wykorzystania mogą być śniadania. Dodatek miodu do owsianki, musli, owoców doda słodkiego wyjątkowego smaku posiłkowi na rozpoczęcie dnia. Następnym pomysłem może być dodanie miodu do wypieków oraz przekąsek. Ser kozi z miodem i gruszką jako przekąska to idealne połączenie. Ostatnim tutaj wymienionym pomysłem jest wykorzystanie miodu w napojach. Herbaty, lemoniady, koktajle w połączeniu z miodem będą słodkie oraz aromatyczne. Pomysłów na wykorzystanie miodów w kuchni jest bardzo wiele, wszystko zależy od wyobraźni.
Rodzaje miodów naturalnych dostępne są w wielu smakach i aromatach. Dodając niewielką ilość danego miodu bądź mieszanki różnych miodów, z potraw wydobędziemy nowe smaki. Podsumowując miodem warto wzbogacić potrawy i przysmaki oraz zastosować go jako zdrowszą alternatywę cukrów.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego